Resepi Bubur Lambuk Daging Rusa

Posted by

Resepi Bubur Lambuk Daging Rusa

Bahan-bahan:

2 cawan beras - bilas dan toskan
500 gram hirisan daging rusa
300 ml santan pekat
3 helai daun pandan - disiat dan simpul
2 sudu besar minyak sapi
3 sudu besar minyak masak
air secukupnya
garam / gula / perasa pilihan - Amie gunakan Maggi Cukup Rasa

Bahan kisar:

2 cm halia
3 ulas bawang putih
5 biji bawang merah
2 sudu besar udang kering - rendam hingga lembut

Bahan penumis:

1 labu bawang besar
1 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
3 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga

Bahan rempah:

1 sudu kecil serbuk jintan manis
1 sudu kecil  serbuk jintan putih
1 sudu kecil serbuk ketumbar
1 sudu  lada putih - tumbuk
1 sudu kecil lada hitam - tumbuk

Cara:

1. Panaskan minyak sapi bersama minyak masak.
2. Tumis bahan penumis hingga wangi, dan kemudian masukkan bahan kisar. Kacau rata.
3. Kemudian masukkan bahan rempah serta daun pandan dan seterusnya masukkan daging rusa. Tambahkan air secukupnya dan biarkan mendidih.
4. Masukkan beras dan perlahankan api. Biarkan beras menjadi lembut dan hancur dan daging rusa empuk. Jika beras belum pecah, dan bubur mula mengering, tambahkan air panas.
5. Akhir sekali tuangkan santan pekat, garam / gula / perasa pilihan secukupnya.
6. Apabila bubur mula mendidih sekali lagi, padamkan api dapur.
7. Bubur Lambuk sedia untuk dihidang panas dengan taburan bawang goreng, daun sup dan daun bawang.


FOLLOW and JOIN to Get Update!

Social Media Widget SM Widgets




Resep Masakan Updated at: Juli 12, 2019

0 komentar:

Posting Komentar

Diberdayakan oleh Blogger.
Resep Masakan