Resepi Mee Hoon Sup Ayam Yang Mudah
Bahan-bahan:
500 gram daging ayam bahagian peha - potong ikut suka
20 biji bebola ayam - boleh belah 2 atau biarkan bulat begitu sahaja
1 pokok sawi - potong-potong
1 sudu kecil lada putih - tumbuk
1 sudu besar rempah sup
3 sudu besar minyak
garam / gula / perasa pilihan
2 liter air
Bahan hiris:
3 ulas bawang putih
5 biji bawang merah
2 cm halia
Bahan lain:
1 bungkus mee hoon - rendam dengan air panas selama 3 minit - toskan - rendam semula dengan air sejuk selama 1 jam
telur rebus
bawang goreng
daun sup / daun bawang hiris
sambal kicap
Cara memasak:
1. Panaskan minyak. Goreng bahan hiris hingga layu kekuningan.
2. Perlahankan api, dan masukkan rempah sup. Kacau rata. Jika terlalu kering, tambahkan sedikit air.
3. Seterusnya masukkan daging ayam dan besarkan semula api. Kacau ayam beberapa kali sehingga kelihatan layu dan berubah warna.
4. Tuangkan air dan biarkan mendidih seketika.
5. Perlahankan api dan tutup periuk. Renih sehingga daging ayam empuk.
6. Buka penutup, dan masukkan bebola ayam serta lada putih.
7. Setelah bebola ayam timbul dipermukaan sup, masukkan pula sayur sawi, dan bahan perasa.
8. Biarkan seketika dan kemudian padamkan api dapur.
0 komentar:
Posting Komentar