Resepi Nasi Ayam Yang Sedap

Posted by

Resepi Nasi Ayam Yang Sedap

Bahan-bahan:

2 kepingan peha ayam (drumstick & tigh)
bahagian leher dan tulang belakang dada ayam serta kaki ayam - potong ikut suka
10 biji bebola ayam
2 pokok sayur sawi - potong-potong
1.8 liter air - (6 cawan air rebusan ayam nanti akan digunakan untuk masak nasi)
3 ulas bawang putih - pecahkan
1 labu bawang besar - belah 4
3 cm kulit kayu manis
3 biji buah pelaga
2 kuntum bunga lawang
3 cm halia - diketuk
1 sudu kecil lada putih - ditumbuk
2 sudu besar perencah MAGGI Cukup Rasa
hirisan daun bawang / daun sup / bawang goreng untuk hiasan

Cara memasak:

1. Didihkan air di dalam periuk.
2. Masukkan kesemua bahan di atas kecuali lada putih, daun bawang, daun sup dan bawang goreng.
3. Masak sehingga isi ayam lembut.
4. Keluarkan kepingan peha ayam yang sudah masak. Ketepikan.
4. Ambil 6 cawan air rebusan ayam (untuk masak nasi ayam), kemudian tambahkan lada putih dan bebola ayam serta sayur sawi dalam sup.
5. Ketika menghidang, taburkan hirisan daun sup, daun bawang dan bawang goreng di atasnya.

Bahan-bahan:

6 cawan beras wangi - cuci dan toskan
6 cawan air rebusan ayam
3 sudu besar stock ayam pekat MAGGI
4 sudu besar marjerin
3 ulas bawang putih - hiris halus
4 cm halia muda - hiris halus
1 batang kulit kayu manis
3 kuntum bunga cengkih
2 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
1 helai daun pandan - siat-siat dan simpul

Cara memasak:

1. Panaskan marjerin di dalam rice cooker. 
2. Tumis hirisan bawang putih, halia muda, kulit kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang, buah pelaga serta daun pandan. Kacau sehingga terbit bau.
3. Masukkan air rebusan ayam dan biarkan mendidih.
4. Kemudian masukkan beras wangi ke dalam rice cooker.
5. Masukkan stock ayam pekat MAGGI.
6. Gaul rata dan kemudian tutup rice cooker.
7. Biarkan sehingga nasi menjadi tanak.

resepi ayam goreng

Bahan-bahan:

2 kepingan peha ayam
2 ulas bawang putih tumbuk
2 cm halia - tumbuk
1 sudu kecil lada putih - tumbuk
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar kicap manis
1 sudu kecil perencah MAGGI Cukup Rasa

Cara memasak:

1. Cuci dan toskan daging ayam.
2. Perap daging ayam bersama semua bahan tumbuk, sos tiram, kicap manis, dan perencah MAGGI Cukup Rasa selama 30 minit.
3. Goreng tenggelam di dalam minyak yang banyak menggunakan api sederhana panas.
4. Setelah daging ayam berwarna kuning keemasan  atau telah masak bolehlah diangkat.

Resepi ayam rebus

Bahan-bahan:

2 biji cili merah - buang biji
7 bili cili padi - jika ingin rasa lebih pedas
7 ulas bawang putih
5 cm halia muda
2 biji tomato - belah 4
2 sudu besar jus limau kasturi / gantikan dengan cuka pun boleh
garam/ gula secukup rasa

Cara:

1. Campurkan kesemua bahan di atas dan kisar halus.
2. Sebaik-baiknya sediakan sambal ini sekurang-kurangnya satu jam lebih awal supaya rasanya lebih mesra ketika dinikmati bersama nasi ayam-ayam and the gang!

Dan untuk kicapnya pula, caranya seperti di bawah ini ye.
Bahan-bahan:
- gunakan lebihan bahan perapan ayam goreng dan tambahkan bahan-bahan di bawah ini:

1 sudu besar sos tiram
4 sudu besar kicap manis
1 sudu kecil tepung jagung - bancuh dengan 1/2 cawan air
1/2 sudu lada putih atau lada hitam - tumbuk

Cara:

1. Campurkan kesemua bahan di atas dan didihkan di atas api sederhana panas.
2. Masak sehingga kuah sedikit pekat.
3. Padamkan api dapur.


FOLLOW and JOIN to Get Update!

Social Media Widget SM Widgets




Resep Masakan Updated at: Juli 12, 2019

0 komentar:

Posting Komentar

Diberdayakan oleh Blogger.
Resep Masakan