Resepi Rendang Daging Rusa
Bahan-bahan:
600 gram daging rusa - potong ikut citarasa
1 liter santan dari sebiji kelapa - kisar kelapa dengan air - tapis dan perah
3 sudu besar kerisik
2 helai daun kunyit - dihiris
3 helai daun limau purut - buang uratnya
2 cm lengkuas - diketuk
1 keping asam gelugor
garam / gula melaka / perasa pilihan
Bahan kisar:
5 ulas bawang putih
12 biji bawang merah
1 labu bawang besar
1 cm halia
1 cm kunyit hidup
25 tangkai cili kering
3 batang serai - dihiris
Cara:
1. Masukkan daging dalam periuk / kuali.
2. Tambahkan semua bahan kisar.
3. Tuangkan santan
4. Masak bahan dengan api besar sehingga mendidih dan kemudian perlahankan api.
5. Masukkan gula melaka, asam gelugor dan kerisik, garam / perasa pilihan secukupnya.
6. Kacau sekali-sekala supaya rendang tidak hangus.
7. Apabila kuah mulai mengering, masukkan daun limau purut dan hirisan daun kunyit.
8. Jika suka rendang yang agak basah, tidak perlu tunggu sehingga kuah kering.
9. Padamkan api dapur.
0 komentar:
Posting Komentar