Resepi Udang Galah Masak Lemak Cili Padi
Bahan-bahan:
500 gram udang galah - bersihkan - cuci - tos
5 batang kacang panjang - potong ikut panjang yang disukai
2 helai daun kunyit - hiris halus
1 keping asam gelugor
2 batang serai - diketuk
1/2 biji kelapa - kisar dengan 600 ml air
garam / perasa pilihan
Bahan tumbuk:
25 biji cili padi kampung
2 inci kunyit hidup
Cara memasak:
1. Masukkan santan, bahan tumbuk, serai dan udang ke dalam periuk.
2. Masak di atas api sederhana sehingga kulit udang galah bertujar warna.
3. Seterusnya masukkan asam gelugor, kacang panjang, daun kunyit dan garam / perasa pilihan.
4. Kacau sehingga kuah mendidih, dan setelah udang masak serta kacang panjang berubah warna, padamkan api dapur.
0 komentar:
Posting Komentar